Natuurmonumenten geeft niet alleen bomen en planten een effectief leefgebied, maar onlangs ook de eigen organisatie. Het hoofdkantoor verhuisde met Jb. Vlaming & Zn. van een rustiek monumentaal landgoed in ’s-Graveland naar de heksenketel van het Stationsplein in Amersfoort. Een kundig uitgevoerde en efficiënte stap vooruit, zij het met een vleugje weemoed.
Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 108.000 Nederlandse hectare (zo’n 200.000 voetbalvelden) en telt 730.000 leden en donateurs. “We kwam uit prachtige panden, maar verdeeld over 5 gebouwen. Niet optimaal voor samenwerking”, aldus Sabine Welle,
Projectmanager Inkoop & Facilities bij Natuurmonumenten. “Ook de traditionele indeling, met veel kleine werkruimtes, paste niet meer bij de manier waarop we ons werk willen doen. Daarnaast was de locatie per auto en OV lastig te bereiken. Als groene organisatie proberen we reizen per auto te vermijden. Dan is een goede OV-aansluiting een must. We kregen van de directie opdracht om te zoeken naar een modern en goed bereikbaar pand. Dit vonden we bij het NS-station in Amersfoort. Omdat ook veel andere groene en culturele organisaties in Amersfoort zijn gehuisvest, kunnen we elkaar makkelijker opzoeken en samenwerken.”
Uitdaging
“Belangrijk voor Natuurmonumenten was een haalbare planning”, aldus Sabine. “Als goede doelen organisatie is deze voor ons altijd kostengedreven. Wij besloten om ‘as is’ over te gaan en geen dubbele voorzieningen in te richten rondom netwerk, IT en telefoon. Dat vergt een goede afstemming met de verhuizer. Vlaming bleek hierin een flexibel. Daarnaast hielpen de maatregelen rondom Covid-19 ons een handje mee: de bijna 225 medewerkers werkten grotendeels al thuis. Wat de verhuizing compliceerde was de verdeling over 5 panden, waarvan 3 zonder lift, een bibliotheek en kunst- en antiek collectie, kelders en zolders.” Verder maakte de bosrijke omgeving de inzet van vrachtwagens uitdagend. Toen bleek dat een van de panden sneller dan verwacht naar een huurder ging, liep de druk op.