Op dit moment verhuis
ik ons kantoor.
Op dit moment verhuis
ik ons bedrijf.
Op dit moment verhuis
ik ons museum.
Op dit moment verhuis
ik ons laboratorium.

Bedrijf verhuizen: zelf doen = eigen risico

Tik “zakelijk verhuizen” in en je ziet zo’n beetje als eerste de site verhuizenkunjezelf.nl. Ik klik erop. De eerste zin die ik lees: “Er komt bijzonder veel kijken bij zakelijk verhuizen.” Dat kan ik beamen. Ja, verhuizen kún je zelf. Maar of je alles moet doen wat in je mogelijkheden ligt… Dan zou ik misschien ook wel vaker gebruik moeten maken van de pastamachine. Of de van de broodbakmachine, die ook in de kelder staat te verstoffen.

Goedkoop is duurkoop

Bij de eerste verhuizing van ons bedrijf kozen we voor alles zelf doen. Nou ja, eigenlijk was er geen geld om een verhuizer te betalen. Dus er viel niet zoveel te kiezen. Wel schoten we een beetje door in de besparingsgedachte. In plaats van stevige verhuisdozen schaften we goedkope bouwmarktdingen aan. Geen aanrader! Dozen die uitscheuren, irriteren nogal.

Verborgen kosten

Ook de rug van een meehelpende vriend bleek niet geheel verhuisbestendig. Die kon een week zijn werk niet doen. Dat moet je niet hebben als je een zelfstandige bent. Hij wilde niks weten van een schadevergoeding. Maar ik heb wel een berekening gemaakt. Toen hij het kostenplaatje zag, mocht ik –om van mijn schuldgevoel af te komen– twee dingen doen: een hele mooie fles whisky kopen én plechtig bij het eerste glas beloven, om voortaan een professionele verhuizer in te schakelen.

Tijdsbeparing

Dus bij onze tweede verhuizing had ik dus weer geen keuze tussen zelf doen of uitbesteden. Natuurlijk was ik benieuwd naar de ruggen van de verhuizers. Hoe houden die het allemaal? Vooral door van alles niet te tillen, zag ik. Zodra het kon, zetten ze alles op wieltjes. Ze hadden rolcontainers, diepladers, bureaurollers, smartcarts, rolboxen en meubelhondjes, wat ik een grappig woord vind. Rijden gaat natuurlijk veel sneller dan sjouwen. Zo werd ik nieuwgierig naar de vraag hoeveel de bespaarde tijd opweegt tegen out-of-pocket kosten.

Risico’s voorkomen

Weer een excelletje gemaakt. En de uitkomst viel me niet tegen. Wat je per uur kwijt bent aan een professioneel team van vier verhuizers, kwam al aardig in de buurt van wat vier eigen medewerkers kostten. Daarbij kregen die vier verhuizers binnen een uur veel meer voor elkaar dan vier leken. Voor het verschil in de bedragen, heb ik allerlei risico’s ontweken waarop een erkende projectverhuizer zich voorbereidt. Echt, volgende keer mogen ze het weer oplossen voor dat geld. Ze vinden het nog leuk ook. Dus dat verhoogt de gezelligheid tijdens de verhuizing.